Algemene voorwaarden
Algemene Voorwaarden
Inhoudsopgave
- Definities
- Identiteit van de ondernemer
- Toepasselijkheid
- Aanbod en totstandkoming van de overeenkomst
- Prijzen en betalingen
- Levering en risico-overgang
- Eigendomsvoorbehoud
- Onderzoek, reclames en klachten
- Aansprakelijkheid
- Overmacht
- Garanties en verantwoordelijkheid
- Toepasselijk recht en geschillen
- Slotbepalingen
1. Definities
1.1 Ondernemer: de rechtspersoon Directscherm, zoals vermeld in artikel 2 van deze voorwaarden, die producten en/of diensten (op afstand) aanbiedt aan zakelijke klanten (B2B) en incidenteel aan consumenten (B2C).
1.2 Klant: iedere (rechts)persoon of entiteit die met de ondernemer een overeenkomst (op afstand) aangaat of wenst aan te gaan en/of aan wie door de ondernemer een aanbieding wordt gedaan. In het bijzonder ziet deze definitie op bedrijven en instellingen (B2B), tenzij expliciet anders is vermeld.
1.3 Overeenkomst: elke afspraak tussen de ondernemer en de klant ter zake de verkoop van en levering van producten en/of diensten.
1.4 Producten: alle door de ondernemer aan de klant geleverde goederen, waaronder – maar niet beperkt tot – schermen, onderdelen, reparatiediensten of andere gerelateerde artikelen.
1.5 Schriftelijk: onder “schriftelijk” wordt ook verstaan elektronische communicatie (zoals e-mail), mits de authenticiteit van de afzender en de integriteit van de inhoud voldoende vaststaat.
2. Identiteit van de ondernemer
Directscherm
Kopersteden 10C
7547 TK Enschede, Nederland
Telefoonnummer: 053 - 536 9988
E-mailadres: [email protected]
Chamber of Commerce (KvK) number: 94201412
VAT number: NL866676995B01
3. Toepasselijkheid
3.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, rechtsbetrekkingen en overeenkomsten waarbij de ondernemer producten en/of diensten aanbiedt of levert aan een klant (hoofdzakelijk B2B).
3.2 Afwijkingen van deze voorwaarden zijn slechts bindend indien en voor zover deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen tussen de ondernemer en de klant.
3.3 Eventuele inkoop- of andere (algemene) voorwaarden van de klant worden uitdrukkelijk van de hand gewezen en zijn niet van toepassing, tenzij deze vooraf uitdrukkelijk en schriftelijk door de ondernemer zijn aanvaard.
3.4 Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig blijken of vernietigd worden, blijven de overige bepalingen onverkort van toepassing. Partijen zullen in overleg treden om een vervangende bepaling overeen te komen, waarbij de strekking van de oorspronkelijke bepaling zo veel mogelijk in stand blijft.
3.5 Wanneer (incidenteel) een overeenkomst wordt aangegaan met een consument, gelden naast deze voorwaarden tevens de dwingendrechtelijke consumentenbepalingen uit het Nederlands recht. In geval van strijdigheid tussen deze voorwaarden en dwingendrechtelijke consumentenwetgeving, prevaleert de consumentenwetgeving.
4. Aanbod en totstandkoming van de overeenkomst
4.1 Alle aanbiedingen en/of offertes van de ondernemer, in welke vorm dan ook, zijn vrijblijvend en kunnen te allen tijde door de ondernemer worden herroepen of gewijzigd.
4.2 De overeenkomst komt tot stand op het moment dat de klant de offerte of aanbieding van de ondernemer aanvaardt én de ondernemer deze aanvaarding schriftelijk heeft bevestigd, dan wel op het moment dat de ondernemer daadwerkelijk met de uitvoering begint.
4.3 Indien de aanvaarding door de klant afwijkt van het in de offerte of aanbieding opgenomen aanbod, is de ondernemer daaraan niet gebonden. In dat geval komt de overeenkomst niet volgens die afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij de ondernemer schriftelijk anders aangeeft.
4.4 Kennelijke (technische) fouten of vergissingen in het aanbod van de ondernemer binden de ondernemer niet.
5. Prijzen en betalingen
5.1 Alle door de ondernemer gehanteerde prijzen zijn in euro en exclusief btw, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. Eventuele andere overheidsheffingen, verzend-, transport-, installatie- of administratiekosten zijn eveneens voor rekening van de klant, tenzij anders is overeengekomen.
5.2 De ondernemer is gerechtigd prijswijzigingen door te voeren indien externe factoren (zoals verhoging in grondstofprijzen, leveringskosten, lonen of heffingen) daartoe aanleiding geven. Mocht een prijsverhoging plaatsvinden nadat de overeenkomst tot stand is gekomen, dan zal de ondernemer de klant hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.
5.3 Tenzij anders schriftelijk overeengekomen, dient betaling binnen 14 dagen na factuurdatum te geschieden.
5.4 Indien de klant niet tijdig of niet volledig betaalt, is de klant van rechtswege in verzuim, zonder dat een nadere ingebrekestelling vereist is. Vanaf het moment van verzuim is de ondernemer gerechtigd de wettelijke (handels)rente in rekening te brengen over het openstaande bedrag en tevens (buiten)gerechtelijke incassokosten te vorderen.
5.5 Betalingen door de klant strekken eerst in mindering op de verschuldigde kosten, vervolgens op de verschuldigde rente en ten slotte op de hoofdsom en de lopende rente.
5.6 De ondernemer behoudt zich het recht voor om volledige of gedeeltelijke vooruitbetaling te verlangen voordat met de uitvoering van de overeenkomst wordt begonnen.
6. Levering en risico-overgang
6.1 De ondernemer zal zich inspannen de door de klant bestelde producten binnen de afgesproken (lever)termijnen te leveren, doch deze termijnen gelden niet als fatale termijnen.
6.2 Overschrijding van een overeengekomen levertijd geeft de klant geen recht op schadevergoeding, evenmin als op ontbinding van de overeenkomst, tenzij de overschrijding zodanig is dat van de klant redelijkerwijs niet kan worden verlangd de overeenkomst in stand te laten.
6.3 Levering vindt plaats op het moment dat de producten op het overeengekomen adres zijn aangeboden.
6.4 Het risico van verlies, beschadiging of waardevermindering van de producten gaat over op de klant vanaf het moment van levering. Als de klant verzuimt de producten in ontvangst te nemen, gaat het risico vanaf het moment van weigering over op de klant.
6.5 Eventuele kosten van opslag, vervoer of extra handelingen als gevolg van het feit dat de klant de producten niet tijdig in ontvangst neemt, zijn voor rekening van de klant.
7. Eigendomsvoorbehoud
7.1 Alle aan de klant geleverde producten blijven eigendom van de ondernemer totdat alle bedragen die de klant op grond van de overeenkomst aan de ondernemer verschuldigd is, volledig zijn betaald.
7.2 De klant is, voordat de eigendom is overgegaan, niet bevoegd de producten te verhuren, vervreemden, verpanden of anderszins te bezwaren, te verkopen of af te geven.
7.3 Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde producten of rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is de klant verplicht de ondernemer hiervan onmiddellijk schriftelijk op de hoogte te stellen.
7.4 Indien de klant in gebreke is met de nakoming van zijn betalingsverplichtingen, is de ondernemer gerechtigd de onder eigendomsvoorbehoud geleverde producten terug te nemen. De klant zal daaraan zijn medewerking verlenen.
8. Onderzoek, reclames en klachten
8.1 De klant is gehouden de producten onmiddellijk bij levering te (laten) onderzoeken. Eventuele zichtbare gebreken of tekorten dienen binnen 5 werkdagen na levering schriftelijk aan de ondernemer te worden gemeld, onder nauwkeurige omschrijving van de klacht.
8.2 Bij gebreke van tijdige melding (zie artikel 8.1) wordt de klant geacht het geleverde te hebben aanvaard en vervalt elk recht op reclame ter zake van zichtbare gebreken.
8.3 Overige klachten, waaronder klachten die niet direct waarneembaar waren bij levering, dienen eveneens binnen 5 werkdagen na ontdekking schriftelijk aan de ondernemer te worden gemeld.
8.4 Klachten schorten de betalingsverplichting van de klant niet op.
8.5 Retourzendingen van de producten zijn uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de ondernemer en volgens door de ondernemer te geven instructies. De kosten en het risico van retourzending zijn voor rekening van de klant, tenzij anders is overeengekomen.
9. Aansprakelijkheid
9.1 De ondernemer is tegenover de klant slechts aansprakelijk voor directe schade die het directe en uitsluitende gevolg is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst.
9.2 Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
- de redelijke kosten die de klant zou moeten maken om de prestatie van de ondernemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden (indien deze tekortkoming aan de ondernemer kan worden toegerekend);
- de redelijke kosten gemaakt ter vaststelling van de oorzaak en omvang van de schade, voor zover de vaststelling verband houdt met directe schade in de zin van deze voorwaarden;
- de redelijke kosten gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de klant aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade in de zin van deze voorwaarden.
9.3 Iedere aansprakelijkheid van de ondernemer voor indirecte schade, zoals gevolgschade, gemiste winst, gederfde omzet, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie en schade aan derden, is uitgesloten.
9.4 De totale aansprakelijkheid van de ondernemer is in alle gevallen beperkt tot maximaal de factuurwaarde (exclusief btw) van de betreffende levering, althans tot dat gedeelte van de overeenkomst waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
9.5 De klant vrijwaart de ondernemer voor alle aanspraken van derden die verband houden met de door de ondernemer geleverde producten en/of diensten, tenzij die aanspraken het gevolg zijn van opzet of grove schuld van de ondernemer.
9.6 Elke vordering tot schadevergoeding tegen de ondernemer vervalt door het enkele verloop van 12 maanden nadat de klant bekend is geworden met de schadeveroorzakende gebeurtenis, tenzij de klant binnen die termijn een rechtsvordering tot schadevergoeding heeft ingesteld.
10. Overmacht
10.1 De ondernemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de klant indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van overmacht.
10.2 Onder overmacht wordt mede verstaan: oorlog, oorlogsgevaar, terrorisme, rellen, (natuur)rampen, brand, overheidsmaatregelen, bedrijfsstoringen, werkstakingen, uitval van internet- of telecommunicatievoorzieningen, vertraging in de aanvoer en iedere andere omstandigheid die niet uitsluitend van de wil van de ondernemer afhankelijk is.
10.3 Indien de overmacht langer dan drie (3) maanden duurt, zijn zowel de ondernemer als de klant bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.
11. Garanties en verantwoordelijkheid
11.1 De ondernemer staat ervoor in dat de producten bij aflevering voldoen aan de gebruikelijke eisen en normen die daaraan redelijkerwijs gesteld kunnen worden, en vrij zijn van materiaal- en fabricagefouten.
11.2 Indien binnen de garantieperiode een gebrek aan het geleverde product optreedt, zal de ondernemer het product kosteloos herstellen of vervangen, dan wel (gedeeltelijke) creditering van de factuurwaarde aanbieden, ter keuze van de ondernemer.
11.3 Iedere aanspraak op garantie vervalt indien:
- de producten door de klant of door derden zijn gerepareerd of bewerkt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de ondernemer;
- de producten onzorgvuldig of in strijd met de gebruiksvoorschriften zijn behandeld;
- de schade is ontstaan door fouten of onvolledigheden in de door de klant verstrekte gegevens, materialen of informatiedragers.
11.4 Garanties zijn niet van toepassing op normale slijtage, op verbruiksartikelen en op gebreken die het gevolg zijn van normale slijtage, onoordeelkundig gebruik of externe factoren.
12. Toepasselijk recht en geschillen
12.1 Op alle overeenkomsten en andere rechtsbetrekkingen tussen de ondernemer en de klant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
12.2 Het Weens Koopverdrag (CISG) is uitdrukkelijk uitgesloten.
12.3 Alle geschillen die voortvloeien uit of samenhangen met overeenkomsten tussen de ondernemer en de klant worden bij uitsluiting voorgelegd aan de bevoegde rechter te Overijssel (Nederland), tenzij dwingendrechtelijk een andere rechter is voorgeschreven.
13. Slotbepalingen
13.1 Indien en voor zover op grond van dwingend recht (bijvoorbeeld bij incidentele verkoop aan consumenten) bepalingen niet van toepassing zijn of vernietigd worden, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht.
13.2 Afwijkingen en/of aanvullingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts bindend indien deze schriftelijk zijn vastgelegd en ondertekend door beide partijen.